• Norge

    Vi har videresendt deg til en tilsvarende side på det lokale nettstedet ditt, hvor du kan se lokale priser og kampanjer og kjøpe produkter på nettet.

    Stay on our U.S. site

Keyboard ALT + g to toggle grid overlay

ADVANTIC

Innovatører lager komposittmaterialer for konstruksjon i utfordrende omgivelser

Fremtidens produksjonsteknikker

Del denne historien

Forsterket takstruktur på toppen av Kalgoorlie Consolidated Gold Mines i den australske villmarken. Gjengitt med tillatelse fra Advantic.

Avanserte strukturelle materialer utvider verktøysettet for entreprenører og ingeniører

Rust, korrosjon og eksponering for harde værforhold er vanlige problemer for eldre strukturer som inneholder stål og betong. Men tidene har endret seg og materialene har utviklet seg. Advantic, som har hovedkvarter i Dayton i Ohio, designer og produserer innovative polymerkompositter som er et velfungerende alternativ til tradisjonelle betong- og stålløsninger. Dette fører til omveltninger i byggebransjen gjennom nye, mer bestandige materialer som gjør det lettere for strukturer å motstå ekstreme forhold i omgivelsene.

Bringer luftfartsteknologi til konstruksjonsmaterialer

Advantic er et oppstartsselskap som fokuserer på levering av avanserte materialer til bygg- og anleggsbransjen. Selskapet lager tilpassede komposittmaterialer som gir ingeniører og entreprenører en rekke nye muligheter for håndtering av utfordrende omgivelser. "Vi representerer en slags lettvint løsning i den grad noe slikt eksisterer i bygg- og anleggsbransjen", sier Advantics adm.dir. Brad Doudican. "Om kompositter er den rette løsningen, skal vi finne den materialløsningen som er den rette for et spesifikt problem."

Kompositter blander to forskjellige materialer og kombinerer dem for å lage et nytt alternativ eller et materiale som varer lenger. "Det vi gjør – hovedsaklig med fiberglass og forskjellige typer harpikskjemikalier – er å ta materialer som har blitt utviklet i flyindustrien og bruke den teknologien i det sivile markedet og bygg- og anleggsbransjen", sier Jeff Nielsen, Advantics viseadministrerende for drift.

Prefabrikasjon på stedet ved Advantics hovedkvarter i Dayton, Ohio. Gjengitt med tillatelse fra Advantic.

Hvert Advantic-prosjekt er unikt, og involverer omfattende kundesamarbeid – fra utarbeiding av foreløpig budsjett, ingeniørarbeid og materialmetodologier til rådgivning om konstruksjon og installering. Advantics produksjon gjøres internt ved fremstilling av komponenter som kan festes med bolter og ikke krever sveising. "Det vi typisk ender opp med, det vi leverer til kunden, er et sett – et monteringssett", sier Doudican. "Det er et sett av komponenter ned til bolter og muttere som ankommer i en transportramme og som går ut til byggestedet med lastebil."

Bevise verdien av komposittmaterialer i konstruksjon

Advantic ferdigstilte sitt første store prosjekt i 2013, da selskapet hjalp t-banesystemet i New York City med å tilfredsstille nye krav om ventilering i brannforskriftene ved å støpe polymerkompositter. Det nye materialet er 75 prosent lettere enn betong, har samme evne til å motstå trykk, er syrefritt og har mye høyere gjennomtrengelighet for radiobølger – noe som er av kritisk betydning i forhold til prosjektets vedlikeholdskrav.

Advantics neste prosjekt viste seg å representere en enda større utfordring: Å forsterke en korroderende takstruktur i stål over Kalgoorlie Consolidated Gold Mines i barske omgivelser i villmarken i Australia. Den tøffeste utfordringen? Teamet hadde bare 10 dager på seg til å gjøre det.

Advantics løsning for Kalgoorlie-gruvene, kalt "strukturelle syntaktiske jakker", var lett nok til at den kunne sendes med fly fra Ohio til Australia. Til høyre er et nærbilde av "jakkene" i kontekst. Gjengitt med tillatelse fra Advantic.

Newmont Mining Corporation hadde brukt år på å søke etter en løsning for Kalgoorlie og sto nå overfor stenging av virksomheten. Hovedbarrieren var tiden og kostnadene forbundet med tradisjonelle løsninger som ville kreve omfattende installeringsmannskaper. Når de ble forespurt, var Advantic raske til å utnytte muligheten.

"Vi gjorde noe tidlig ingeniørarbeid med dem og viste dem hvordan komposittmaterialer, som er lette og utrolig sterke, sammen med kapabilitetene vi har, kunne brukes for å løse de konkrete strukturelle problemene de sto overfor", sier Doudican. "Det resulterte i en serie produkter som reparerte de primære strukturelle elementene. Vi produserte dem her i USA, og de var så lette at det var lønnsomt å frakte dem med fly til Australia."

Løsningen, som besto av 700 deler, ble enkelt installert av team på to og en kranløfter – på ni og en halv dag. De gjorde det innenfor tidsrammen og sparte Newmont omtrent 6 millioner AUD. Virkelighetsvalidering av dette arbeidet kom bare noen måneder senere gjennom en e-post med en illevarslende emnelinje: "Sterk storm i Kalgoorlie." En sterk storm hadde ødelagt flere strukturer i lokalsamfunnet. Vedlagt e-posten fulgte et bilde av stormen med Advantics struktur stående like sterk ved siden av den. "Hei, gratulasjoner, fullskala belastningstest bestått", sa teksten i e-posten.

En annen test av Advantics materialer kom da dyrehagen i Cleveland Metroparks tok kontakt med selskapet om en endring av gorillainnhegningen. For å hjelpe dyrehagen med å introdusere en ny gorilla i miljøet og gi alle dyrene mer plass, designet Advantic "Gorilla Chute", en hevet tunnel som gir gorillaene 360-graders utsikt over habitatet sitt. I denne situasjonen var komposittbjelker bedre enn stål fordi de forstyrret gorillaene og nabodyrene mindre.

Advantics "Gorilla Chute" gir gorillaene i dyrehagen til Cleveland Metropark 360-graders utsikt over innhegningen deres. Gjengitt med tillatelse fra Advantic.

"Ved stålproduksjon har du giftige gasser under sveising, bråkete og forstyrrende installering og et generelt sett mer kaustisk miljø", sier Luke Sideras, CAD Engineering Technician i Advantics. "Vi klarte å kutte og drille alle bjelkene i varehuset vårt før de kom til dyrehagen. Dette førte til en betydelig reduksjon i tidsperioden da gorillaene måtte flyttes – noe som kan skape stress hos dyrene. Det var et virkelig gøyalt prosjekt å jobbe med og ga svært gode resultater for alle."

Økende entusiasme for avanserte materialer

Det er suksesser som dette som hjelper Advantic å gjøre inntog i bygg- og anleggsbransjen, som har vært sen til å ta i bruk teknologi fordi den er så forskanset i tradisjonelle midler og metoder for ferdigstilling av prosjekter. Men, som Doudican bemerker, representerer nye materialer en risiko for eiere, kontraktører og ingeniører, så det er opp til hans team å bygge toleranse for risiko gjennom å skape tillit. Ved å bruke Autodesk Fusion 360, gjør Advantic det mulig for kollegaer å arbeide med tegninger på farten ute i felten så vel som i selskapets lokaler i Ohio, hele tiden med alle endringer vist i sanntid. "Det hjelper oss å optimere prosjektleveranseprosessen", sier Doudican. "Og når det kommer til stykket, bygger det tillit hos kundene, som er det vi trenger mest."

Lær hvordan Advantic utvikler komposittmaterialene sine med Fusion 360. Se video (2:03 min).

Advantic bygger også tillit gjennom styrken og ytelsen til komposittmaterialene, som er langt mer varige enn konvensjonelle materialer. "Vi kan produsere de samme styrkeprofilene som faste materialer, men vi kan gjøre det 50, 60 eller 75 prosent lettere", sier Doudican. "Et utrolig lett materiale er en virkelig mulighet i konstruksjonsvirksomhet, fordi mye av byggekostnaden ikke er materialkostnaden, men kostnaden ved å flytte materialet til riktig sted og montere det trygt."

Støpt polymer er det letteste av Advantics støpte alternativer, og kan ofte manøvreres uten bruk av kostbart og farlig utstyr for løfting. Advantic utvikler også brukerspesifikke polymerstøpformuleringer som er tyngre enn vanlig støpte polymerer til å fore dren og grøfter fordi de ikke er gjenstand for alkalisk korrosjon og ikke har gjennomtregelighetsproblemer. "Sammen med betong- og stålalternativene, øker disse komposittmaterialene virkelig mulighetene for byggmestre og ingeniører", sier Nielsen.

Doudican er enig, men bemerker at de som bygger fremdeles er bekymret når de støter på Advantics materialer for første gang. "Men første gang en stålmontør forteller det at "Wow, det stoffet der var utrolig – vi bar det rundt på skuldrene våre!" eller "Vi satte det opp tre, fem eller ti ganger raskere enn det ville ha vært med konvensjonelle materialer" – den typen tilbakemeldinger forteller deg at du er på vei i riktig retning", sier han.

At det er mye entusiasme for de nye materialene er bemerkelsesverdig i en så tradisjonell bransje. "Det som har vært virkelig moro når det gjelder å endre bransjen ved å introdusere kompositter, har vært å se hvor raskt folk oppfatter det – folk som er vant til sine tradisjonelle verktøysett av med stål, betongmurverk og tre", sier Nielsen. "Det er spennende at andre ser verdien så raskt."

 

En versjon av denne artikkelen er tidligere publisert på Redshift (engelsk).

Tilknyttede produkter

Vi kan ikke vise søkeresultater for øyeblikket. Kom tilbake senere.