DECATHLON

Ved å ta i bruk digitalisering legger en global sportsutstyrsbedrift grunnlaget for en bærekraftig fremtid

STATE OF DESIGN & MAKE

Del denne historien

 

Bilder gjengitt med tillatelse fra Decathlon

Omfavner teknologi og innovasjon for å støtte planeten – og transformerer design og produksjon

For å nå sine ambisiøse bærekraftmål for 2026 bruker den globale sportsutstyrsgiganten Decathlon teknologiløsninger for å implementere bærekraftige prinsipper innen produktutforming og -utvikling, transformere produkter og drift, samt forvalte forsyningskjeden. I denne prosessen reduserer selskapet avfall, kutter kostnader og vinner lojalitet fra kunder som tar kjøpsbeslutninger basert på hva som er bra for planeten. Dette viser hvordan bærekraftige tiltak ikke bare kan hjelpe selskaper med å nå miljømålene sine, men også skape forretningsverdi.

To personer setter opp et campingtelt på en klippe med utsikt over en innsjø.

Decathlon designer og produserer produkter for dusinvis av idretter, og jobber kontinuerlig med å innovere utvalget sitt for å sikre at det er både bærekraftig og rimelig. Bilder gjengitt med tillatelse fra Decathlon.

Å oppnå bærekraft er en teaminnsats

Decathlon, en ledende global designer, produsent og forhandler av sportsutstyr, plasserer bærekraft i kjernen av sine verdier som et sportsselskap - for å sikre at aktivitetene ikke skader «vår felles lekeplass.»

Selskapets 10-årige bærekraftsplan har som mål å redusere absolutte klimagassutslipp (tCO2e) fra butikker og lagre med 90 %, og redusere direkte og indirekte utslipp innen 2026 fra et basisår i 2016. Andre mål for 2026 inkluderer å nå 100 % fornybart strømforbruk i butikker og lagre, 100 % av produktene designet for å redusere den økologiske innvirkningen, og 100 % av reparerbare produkter reparert enten av Decathlons verksteder eller dennes kunder. Det kan virke ambisiøst, men Decathlon beviser at det å skape en kultur som omfavner innovasjon og teknologi plasserer høye bærekraftsmål godt innenfor rekkevidde - og at disse målene kan kombineres med langsiktige forretningsfordeler.

«Bærekraft er hovedprioriteten», sier Charles Cambianica, prosjektleder for avansert design hos Decathlon, «men vi vet allerede at økodesign ikke er nok. Vi må strebe etter øko-innovasjon - som betyr å gjenoppfinne måten vi gjør forretninger på, redusere ikke bare CO2 per produkt, men det selskapets globale CO2-avtrykk.»

Faktisk anerkjenner flere og flere bedriftsledere over hele verden, som representerer selskaper som designer og skaper steder, gjenstander og opplevelser, forretningssaken for bærekraft. I Autodesks globale forskningsrapport 2023 State of Design & Make (engelsk), rapporterte 80 % av respondentene at praksis for bedre bærekraft er en god langsiktig forretningsbeslutning, og den samme prosentandelen sa at kundene legger press på dem til å definere og oppfylle bærekraftsmål.

«Det er ikke bare materialet som må endres», sier Cambianica, «det er også vår måte å designe på, fordi målet vårt er å redusere karbonavtrykket til alle produktene våre. Sammenlignet med hvordan vi gjorde ting tidligere, har selskapet måttet gå tilbake til utgangspunktet for hver prosess.»

Ansatte ser over en skopresentasjon i en Decathlon-butikk.

Decathlon eier mer enn 1700 butikker over hele verden, en del av en vertikal forretningsdrift som gir selskapet større kontroll over forsyningskjeden og gjør det mulig å produsere produkter nærmere kunden. Bilder gjengitt med tillatelse fra Decathlon.

Den vertikale fordelen

Decathlon, som er etablert i mer enn 70 land, ble født sommeren 1976 da en gruppe sportsentusiaster bestemte seg for å åpne en butikk hvor folk kunne finne alle idrettsgrener under ett tak. Decathlon-merket, som nå er anerkjent over hele verden, dukket først opp på en metallisk grå sykkel. Derfra startet selskapets vei mot digitalisering med noen viktige organisatoriske forløpere.

I flere tiår har selskapet opprettholdt streng kontroll over forsyningskjeden, og med god grunn, sier Cambianica. I de første årene vokste Decathlon med imponerende hastighet. Mens kundenes etterspørsel økte, førte vanskeligheter med å skaffe sykkeldeler fra distributørene raskt til forsinkelser. For å avverge ytterligere konsekvenser for kundeopplevelsen, tok selskapet kontroll over forsyningskjeden. Det anslås (med rette) at design, testing og bygging av hvert produkt internt vil gi konkurransefortrinnet med større kontroll over produksjonshastighet og kvalitet - og gi en dypere forståelse av kundenes behov og smertepunkter.

«Vi jobber veldig hardt for å prøve å skape et økosystem der produktene våre produseres så nær kunden som mulig», sier Cambianica. «Dette er noe som har hatt stor innvirkning på forsyningskjeden. Hvis du vil produsere nærmere, trenger du det industrielle fotavtrykket for å gjøre det.»

I dag har fordelene med den tidlige beslutningen gitt resultater. Decathlon eier nå mer enn 1700 butikker verden over, og sysselsetter 105 000 ansatte i en operasjon som dekker dusinvis av idrettsgrener, hver med sitt eget FoU-budsjett og styre, samlet rundt tre pilarer: ytelse, pris og respekt for miljøet. «På en eller annen måte er temaet bærekraft utbredt i hver eneste av disse enhetene», sier Cambianica.

Progresjon som viser små plastpellets, resirkulert polyestergarn laget av resirkulert plast, resirkulert polyesterstoff og en ryggsekk laget av resirkulert polyesterstoff.

Decathlons bruk av bærekraftige materialer inkluderer resirkulert polyester laget av plastflasker som er smeltet ned, ekstrudert som garn og vevd til et stoff som brukes til produkter som ryggsekker. Bilder gjengitt med tillatelse fra Decathlon.

Materialvalg er bare begynnelsen

I tillegg til sin rolle som avansert designprosjektleder, fungerer Cambianica også som designdirektør for selskapets velvære-, løpe- og fotturdivisjon - og overvåker flere prosjekter i spissen av selskapets todelte innsats for å øke bærekraften når den omfavner designprogramvare. «I dag er det mange forskjellige initiativer i forbindelse med CAD-modellering eller digital opprettelse ved hjelp av mange ulike applikasjoner, og noen ganger er det ikke lett å holde seg på sporet», sier Cambianica. «Jeg tror vi må gå videre på standarder og etablere ryggraden i den digitale kjeden, fordi vi vet at når vi gjør det riktig, skaper det mange fordeler.»

Øverst på listen er en revurdering av Decathlons skodesignstrategi. For å lage overlær og mellomsåler for enkelte av fottøysortimentene, eksperimenterer et team ledet av Cambianica med «monomaterialer» som termoplastisk polyuretan (TPU).

På markedet i dag er mange sko laget av resirkulerte materialer merket som miljøvennlige, men de er ekstremt vanskelige å disaggregere og resirkulere. TPU kan omdannes til pellets og gjenbrukes gjentatte ganger, noe som gir en mulig løsning på denne utfordringen. Materialvalg alene vil imidlertid ikke drive Decathlon til å oppfylle sine bærekraftsmål. Selv ved å inkorporere avanserte materialer i sko- og klesdesign oppnår vi kanskje en CO2-reduksjon på bare 25–30 % sammenlignet med tidligere materialprosesser, sier Cambianica.

Gjengivelse av en strømlinjeformet racersykkeldesign med en ramme som er utviklet ved hjelp av generativ designprogramvare.

En gjengivelse av konseptsykkelen Van Rysel viser den generativt utformede titanrammen. Bilder gjengitt med tillatelse fra Decathlon.

Teknologi åpner nye muligheter for bærekraftig produktdesign og utvikling

Decathlon utforsker også måter å designe og produsere produkter mer effektivt og bærekraftig på ved hjelp av generativ design og 3D-utskrift - med lette sykler, som vanligvis bruker karbonfiber, til å begynne med. «Karbonfiber skaper sløsing under produksjonen og er vanskelig å resirkulere», sier Cambianica. «Vi ønsket å designe en sykkelramme som er både lett i vekt og lett når det gjelder miljøkonsekvenser.» Han og teamet hans trodde at Decathlons høytytende Van Rysel-sykkelmerke kunne bringes til markedet med en resirkulerbar titanramme med tilsvarende vekt og holdbarhet som ville redusere materialforbruket og kutte karbonutslipp.

Den 3D-printede konseptsykkelen Van Rysel PNPL 3.0, som ble avduket i januar 2023 på Velofollies-utstillingen i Belgia, gir et innblikk i hvordan kunstig intelligens (AI) og 3D-utskrift kan brukes til å skrive ut en del, en komponent eller en hel sykkelramme – lokalt og på forespørsel.

Ved hjelp av generativ design i Autodesk Fusion 360, utforsket teamet flere konfigurasjoner for sykkelrammen. Generativ design utnytter mulighetene i AI for å generere designiterasjoner basert på Decathlons spesifikasjoner: mål for vekt, mengden materialer som brukes og estetikk. Den endelige rammen kan tilpasses den enkelte bruker og 3D-printes. Resultatet: en mer bærekraftig designet sykkel som reduserer karbon, bruker færre materialer og kan produseres mer effektivt.

Designer Charles Cambianica tegner på et nettbrett med en pekepenn.

Charles Cambianica, prosjektleder for avansert design hos Decathlon, mener designernes rolle må utvikle seg etter hvert som design- og produksjonsprosesser transformeres av ny teknologi. Bilder gjengitt med tillatelse fra Decathlon.

En arbeidsstyrke i stadig utvikling

Når Decathlon fortsetter sin digitale reise for å ta i bruk ny programvare og teknologi for å transformere selskapets design- og produksjonsprosesser, ser Cambianica at rollen selskapets designere har også vil utvikle seg. «Det er en kompleks balansegang, å prøve å utnytte de mest effektive arbeidsmåtene som allerede finnes sammen med fremtidens innovasjonsmuligheter», sier han. «Vi må være bevisste på hvilket tempo vi endrer oss i, og fordelene vi skaper for mennesker, planeten og virksomheten.»

«Vi har kommet til et punkt der vi må revurdere rollen som designer», sier Cambianica. «Er det å tegne noe med en blyant, eller er det å forstå folks behov? Det er viktig at vi ser designere som folk som forstår og forutser brukernes behov i forbindelse med samfunnets mange problemer, for å løse dem gjennom design. Vi må akseptere at vi ikke bare drives av ren estetikk og markedstrender.»

En Decathlon-butikk med solcellepaneler installert på det buede taket.

Decathlon jobber mot et mål om å nå 100 % fornybart strømforbruk i butikker og varehus innen 2026, med strategier som inkluderer installasjon av solcellepaneler. Bilder gjengitt med tillatelse fra Decathlon.

Alle veier fører til bærekraft

Utover eksisterende teknologi og prosessforbedringer, forplikter Decathlons ledelse seg til å utvide bærekraftsprogrammer gjennom hele selskapet. For eksempel, når det gjelder å redusere avfall i forbindelse med klær, sier Cambianica at «for et par år siden kunne vi leve med 75–80 % effektivitet. I dag er det et enormt fokus på å finne ut hvor avfallet er og hva vi gjør med det, slik at vi kan oppnå 100 % effektivitet.» Og som et vertikalt selskap vurdere Decathlon hvordan de kan skape mer bærekraftig energi for belysning og klimaanlegg på sine anlegg, og å utvikle en tankegang uten emballasje for å kutte avfall fra materialer.

Cambianica ser også bærekraftens langsiktige verdi innebygd i forventningene hos yngre kunder, som har en tendens til å bruke pengene sine på produkter fra selskaper som forplikter seg til sitt miljømessige og sosiale ansvar. «Folk kjøper ikke bare etter pris», sier han. «De kjøper verdi, og jeg tror bærekraft er en verdi unge mennesker verdsetter veldig høyt. Når du lager en ryggsekk som koster € 3, vil folk spørre hva konsekvensene av den prisen er. Er det rettferdig for mennesker og planeten?»

Decathlons reise viser hvordan bærekraft, innovasjon og kundefokus fungerer sammen til fordel for virksomheten som helhet. «Til syvende og sist», sier Cambianica, «tror jeg at bærekraftig design er avgjørende for å forbli konkurransedyktig. Jeg tror de selskapene som følger dette, vil bli hengende etter.»

2023 State of Design & Make

Finn ut hva som driver endringer innen arkitektur, ingeniørarbeid, konstruksjon, produktdesign, produksjon, spill og filmskaping i denne nye globale forskningsrapporten fra Autodesk.

Del denne historien