Dataassistert design

CAD-programvare for designere, tegnere og utviklere

Finn ut hvordan CAD-programvare kan være en fordel for din neste design

Mekanisk design på en hytte i AutoCAD 2024.

Hva er CAD-programvare?

CAD, eller dataassistert design og tegning (CADD), er teknologi designet for utviklere for å designe, skissere og produsere teknisk dokumentasjon − erstatte manuell tegning for hånd og tegne (engelsk) teknikker med en digital første prosess. Uansett om du er arkitekt, designer eller ingeniør, har du sannsynligvis brukt 2D- eller 3D CAD-programmer (engelsk) som f.eks. programmene AutoCAD, AutoCAD LT, Civil 3D, Inventor eller Fusion 360. Disse mye brukte verktøyene kan hjelpe deg å utforske designkonsepter, visualisere med fotorealistiske gjengivelser og simulere faktisk ytelse. 

En husbåt designet i Autodesk AutoCAD, ved hjelp av de spesialiserte industriverktøysettene som følger med programvaren.

Slik velger du CAD-programvare

Valg av riktig CAD-programvare er avgjørende for designeffektivitet. For å ta en effektiv avgjørelse, må du først definere dine spesifikke behov og mål, og deretter matche programvarefunksjoner til prosjektkravene dine. Deretter kontrollerer du kompatibiliteten (engelsk) med de filformatene du foretrekker og annen programvare i designarbeidsflyten, og til slutt vurderer du tilgjengelige opplæringsressurser (engelsk) som instruksjonsvideoer, opplæring og et støttende brukerfellesskap. 

Autodesks bestselgende CAD-programvare

Programvare for 2D og 3D CAD. Abonnementet omfatter AutoCAD, spesialiserte verktøysett og apper.


Kostnadseffektiv 2D CAD-programvare for tegning, skisser og dokumentasjon


Skisser, kommenter og legg til feltdata i tegningene dine på nettet via nettleseren eller mobilenheten. Få tilgang til og rediger DWG-filer, og samarbeid raskt med AutoCAD-brukere på design.


Den beste Autodesk-CAD-programvaren for arkitektur, ingeniørarbeid og bygging

Planlegg, design, konstruer og styr bygninger med kraftige verktøy for Building Information Modeling.


Forenklet 3D-BIM-verktøy for oppretting av arkitektoniske design i 3D og dokumentasjon


Bygningsdesign og konstruksjonsdokumentasjon


Den best CAD-programvaren fra Autodesk for industri- og produktdesign

Programvare for mekanisk design og 3D-CAD


Skybasert 3D-CAD- / CAM- / CAE-programvare for produkttegning


Industriell designprogramvare for å skissere, utvikle modellkonsept, overflatekonsept og visualisering. Tilgjengelig som Alias Concept, Surface, og AutoStudio.


Fordeler med CAD-programvare

Finn ut mer om noen av de viktigste fordelene med CAD-programvare fra Autodesk.

Økt produktivitet

CAD forenkler prosesser, reduserer feil, forbedrer samarbeid og tilbyr verktøy for effektiv design.

Designdokumentasjon

Bruk verktøy for dimensjonering, merknader, generering av materiallister, tittelblokker, montering og snittegninger.

Gjenbrukte designkomponenter

Optimaliser designarbeidsflyten med biblioteker med vanlige komponenter, maler og forhåndsdesignede deler.

Funksjoner i CAD-programvare

Oppdag de viktigste verktøyene og funksjonene i CAD-programvaren som er tilgjengelig i Autodesk-programvaren

Designere samles rundt et nettbrett med en gjengivelse på skjermen.

2D-skissering

Skap intrikate design (engelsk), tekniske skjemaer og arkitektoniske planer, og minimer manuelle tegnefeil. 

 

En gjengivelse av en hjelm vises på en dataskjerm.

3D-modellering

Form, modifiser og visualiser design i sanntid (engelsk), og løft den iterative designprosessen til nye høyder.

 

En bygningsfasade i metall viser kurvene sine.

Parametrisk design

Juster enkelt dimensjoner (engelsk), proporsjoner og variabler, og se hele designoverlappingen som svar. 

 

En designgjengivelse av en bilbremseenhet.

Montasjekonstruksjon

Bruk en kraftig blanding av designfunksjoner for å se, samhandle med og optimalisere intrikate komponenter.

 

Hvordan bruker ulike bransjefolk CAD-programvare?

Autodesk 2D- (engelsk) og 3D CAD-programvare (engelsk) brukes i ingeniørfagfelt på tvers av bransjer. Utforsk hvordan proffene bruker verktøy for dataassistert konstruksjon (CAD) til å forbedre prosesser – fra konsept til overlevering.

Heis på Standard Hotel, London designet av Orms Designers and Architects.

Arkitekter

Design og tegn med CAD-verktøy utviklet for arkitekter. Ta ideer fra design til dokumentasjon i ett enkelt programvaremiljø.


Bilde gjengitt med tillatelse fra Orms Designere og arkitekter

Bygningsteknisk prosjekt med soloppgang.

Byggingeniører

Sammen gir CAD og bygningsinformasjonsmodeller (BIM) en kraftfull kombinasjon av digitale verktøy som gir strukturelle (engelsk) ingeniører og VVS- og elektroingeniører mulighet til å levere trygge, effektive og kompatible byggeprosjekter.


Flyfoto av infrastrukturveier og broprosjekt.

Sivilingeniører

Optimaliser designprosessen, forbedre prosjektkommunikasjonen og driv mer vellykkede og kostnadseffektive anleggsprosjekter med CAD-programvare og BIM.


Arbeidere som ser på et digitalt nettbrett på en byggeplass.

Fagpersoner innen bygg og anlegg

Koble sammen alle stadier av byggeprosjektet, fra design til drift, for å levere i tide og innenfor budsjett.


En mann jobber med fysiske produkter mens han ser på sin Autodesk CAD-programvare.

Produktdesignere og ingeniører

Design, automatiser og valider produktutvikling gjennom datainnsikt, fra toppetasjen til butikkgulvet.


To personer går gjennom en forhåndsvisning av et fabrikkoppsett.

Produksjonsteknikk

Optimaliser oppsett av fabrikkutstyr og materialhåndtering for å maksimere produksjonskvalitet og effektivitet.


Robotarmer på et automatisert samlebånd på en bilfabrikk.

Avansert produksjon

Lag, produser og inspiser kvalitetsdeler effektivt, samtidig som du reduserer kostnader og tiden til det kommer ut på markedet for å drive forretningsvekst.


Gjengivelse av en konseptbil.

Automotive designere

Konseptualiser, design og gjengi automotivt design (engelsk) ved hjelp av klasse A-overflatebehandling og profesjonell gjengivelsesteknologi.


En arkitekt jobber på laptopen sin.

Skybasert CAD-programvare

Skybasert CAD-programvare (engelsk) fungerer over internett, lagrer designdata eksternt og muliggjør tilgang fra ulike enheter. Denne tilnærmingen forbedrer samarbeidet ved å tillate flerbrukerarbeid i sanntid på prosjekter, samtidig som robust versjonskontroll bidrar til å sikre designintegritet. Brukere drar nytte av enkel tilgang til prosjekter hvor som helst, redusert kompleksitet når det gjelder filbehandling, automatisk sikkerhetskopiering og forbedrede sikkerhetstiltak.  

Vanlige spørsmål om CAD-programvare

Hvilke yrkesgrupper bruker CAD-programvare?

CAD-programvare brukes av et mangfoldig utvalg av yrkesgrupper som trenger designpresisjon og visualisering. Arkitekter og landskapsarkitekter; ingeniører (på tvers av fagområder som maskinteknikk, bygg og anlegg, bilindustri, luftfart og elektrisk); designere (inkludert produkt-, industri-, grafiske, maskintekniske, interiør- og smykkedesignere); byplanleggere; og fagfolk innen konstruksjon og oppmåling er alle avhengige av CAD. Denne programvaren bidrar til med å lage detaljerte 2D- og 3D-modeller, skjemaer, oppsett og planer, og gir fagfolk mulighet til å konseptualisere, designe og optimalisere strukturer, produkter og systemer effektivt på tvers av bransjer. 

Hva er de forskjellige typene CAD-programvare?

CAD-programvare er tilgjengelig i ulike typer for å dekke ulike designbehov. Tekniske tegninger bruker 2D CAD, mens 3D CAD skaper tredimensjonale modeller for produktdesign og arkitektur. Parametrisk CAD etablerer relasjoner mellom elementer, mens direkte modellering gir fleksible designmodifikasjoner. Overflatemodellering skaper buede overflater, og solid modellering definerer volumer og masse. Gjengivelses- og animasjonsprogramvare visualiserer design på en realistisk måte. Bygningsinformasjonsmodellering (BIM) (engelsk) fokuserer på arkitektur og konstruksjon, og elektronisk designautomatisering (EDA) (engelsk) håndterer elektroniske systemer. CAM genererer produksjonsinstruksjoner, og det finnes spesialiserte CAD-typer for anleggsdesign, motedesign med mer.

Kan CAD-programvare brukes til 3D-printing?

CAD-programvare er en grunnleggende komponent i 3D-utskrifts (engelsk) prosessen. Det muliggjøre produksjon av intrikate 3D-modeller, optimaliserer dem for utskrift og genererer kompatible filformater som STL. CAD-verktøy gjør det enklere å legge til støttestrukturer og bidrar til å sikre modellens nøyaktighet og skalering. Ved å samhandle med kutting-programvare bidrar CAD til å dele modeller inn i utskrivbare lag og klargjør dem for 3D-utskrift. Programvaren bidrar også til med prototyping, raffinering av design og forebygging av feil før endelig utskrift. Hovedsakelig spenner CAD-programvarens rolle i 3D-utskrift fra første design til å lage skriverklare filer. 

Finnes det gratis CAD-programvarealternativer?

Det finnes mange gratis CAD-programvarealternativer, som dekker en rekke designbehov. Autodesks tilbud inkluderer Fusion 360 for 3D-design og Tinkercad for enklere prosjekter. FreeCAD er en parametrisk modelleringsteknikk med åpen kildekode; Blender serverer både 3D-modellering og animasjonsbehov; og LibreCAD er spesialisert for 2D tekniske tegninger. OpenSCAD vedtar en skripttilnærming til design mens OnShapes gratis plan er skybasert. SolveSpace fokuserer på parametrisk mekanisk design i 3D, og DraftSight tilbyr 2D-tegneegenskaper. I tillegg tilbyr ScorchCAD et brukervennlig nettleserbasert alternativ. Disse gratis verktøyene gir elever, hobbytegnere og andre muligheten til å engasjere seg i designprosjekter uten økonomiske begrensninger. 

Se flere vanlige spørsmål

CAD-programvareressurser

Oppdag de seks viktigste grunnene til å velge AutoCAD fremfor andre CAD-programvarealternativer. Opplev fordelene med AutoCAD, og se hvorfor ingen CAD-alternativer kan sammenlignes.

 

Driv mot CAD-mestring med Autodesks instruktørledede, selvstyrte og nettbaserte opplæringskurs i CAD-programvare, som bidrar til å sikre at du forblir konkurransedyktig i felten.

Lær deg de viktigste stadiene i utviklingen av CAD-programvarestandarder, og skap et sterkt fundament for CAD-teamets suksess.

 

Få den innsikten du trenger for å forstå standarder for CAD-programvare, og hjelp teamet med CAD-fagfolk med å utmerke seg.

 

Utforsk fordelene med CAD-programvare, se avanserte applikasjoner i ulike bransjer, og lær om nye trender i feltet. 

 

Få mest mulig ut av din CAD-programvareopplevelse med denne ekspertveiledningen om administrering og tilpassing av AutoCAD-installasjoner. Se vanlige spørsmål og ressurser vedrørende nylige utgivelser.

 

Flere læringsressurser

Kurs i CAD-programvare

Finn ut hvordan du bruker CAD-programvare eller forbedrer ferdighetene dine ved hjelp av Autodesks gratis og betalte opplæringsalternativer.


Felleskap for CAD

Finn svar på CAD-spørsmålene dine, del din kunnskap, bygg nettverk og lær noe nytt. 


CAD-programvare for utdanning

Kvalifiserte elever og lærere får gratis tilgang til Autodesk-produkter og -tjenester til utdanningsformål i ett år.


Inspirasjon til CAD-programvare

Oppdag tankelederskap for å inspirere ledere innen arkitektur, konstruksjon, produksjon, ingeniørfag og design.